Kriz, AKP’de Tıkanma ve İhtimaller
Türkiye, islamo-faşist inşa sürecinin ya da maratonunun son 100 metresini koşmaya hazırlanan AKP tarafından…
Kaçak Saray’da meskun RTE, her biri bir hukuksuzluk vak’ası olan mega projelerini yakından takip ediyor. Havuzcu sermayedarlara zimmetlediği bu milyarlarca dolarlık projelerin altındaki hukuksuzlukların, kirli ilişkilerin serilip dökülmesinden mi ödü kopuyor? En çok da öyle ya da böyle bir koalisyon hükümeti kurulursa, küçük bir tuğlanın çekilmesiyle koca duvarın nasıl aşağı geleceği en büyük kâbusu.
Son olarak bu hukuksuzluk abidesi “mega projelerini” helikopterle incelemiş, dahası şirinlik yapmış; fizibilitesizliği ile bir felaket olan 3. Havalimanı’nın işçilerini iftara davet etmiş ve demiş ki, “Bu dev yatırımın müteşebbislerine bir ricada bulundum. Dedim ki, ‘Bu bayram tüm bu şantiyede çalışanları bir sevindirin.’ Sağ olsunlar, ‘Ne derseniz biz de onu yapalım’ dediler ve ast-üst hiçbir ayrım yapmaksızın buradaki her bir kardeşimize 2 bin 500’er lira bu bayramda birer hediye verecekler.” Ağanın elimi tutulur, bir de örtülü ödenekten dağıtsaydı, kim hesap soracaktı…
Helikopterle 3. Boğaz Köprüsü, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ve 3. Havalimanı inşaatlarını havadan incelemiş.
3. Boğaz Köprüsü’nün yolları ile ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına nasıl yeni kılıf bulunduğunu izlemiş olmalısınız. İBB Meclisi’nde, çevre planına çekmişler bir rötuş, olmuş size her şey yasal… Bu da döner; sapın, keserin döndüğü gibi, bu hesap da döner…
Korsan proje…
Dönelim RTE’nin üstüne titrediği “mega projeler”ine, özellikle de 3.Havalimanı’na…
Dünya Bankası çevre ülkelere, kamu maliyesi krizi yaşamamaları için hararetle tavsiye ettiği ve çoğu “yap-işlet-devret” türünde işleyen “Kamu-Özel Ortaklığı-Public-Private Partnership-PPI” imtiyaz projelerinin envanterini tutuyor. Ppi.worldbank.org sitesine girerseniz, bütün bu tür projelerin, hangi ülkelerde, hangi üstleniciler tarafından yapıldığının envanterini, bölgelere ve sektörlere göre dağılımını görebiliyorsunuz. Hatta Türkiye’de hiçbir makamın açıklamadığı -her nedense- derli toplu bilgileri buradan görebiliyorsunuz.
İşte bu kaynağın açıkladığı, “2014 Global PPI Update” başlıklı araştırma raporuna göre, Türkiye geçen yıl Brezilya’nın ardından kamu-özel sektör işbirliğinde en çok altyapı yatırımı yapan ikinci çevre ülke oldu.
Brezilya’nın 44.2 milyar dolarla birinci, Türkiye’nin 12.5 milyar dolarla ikinci olduğu en çok altyapı yatırımı yapan ülkeler listesinde Peru 8.1 milyar dolarla üçüncü, Kolombiya 7 milyar dolarla dördüncü ve Hindistan 6.2 milyar dolarla beşinci sırada yer aldı.
5 Top proje’