İstanbul rantı, Tayyip Erdoğan’ı ve AKP’sini iktidara taşıyan,  tek adam despotluğuna vardıran, ihtirasına ihtiras katıp Köşk, oradan Başkanlık hevesini kursağına yerleştiren bir kaldıraç. Kendisine güç ve para taşıdıkça öylesine tepindi ki İstanbul’un üstünde, “Ecdad yadigarına saygı’ edebiyatına da yer kalmadı artık.

Haraç mezat, özelleştirilen KİT’lerden sağladıkları 50 küsur milyar doların iktidarlarına kattığı yetmiyormuş gibi, bir de hepimize ait bir başka varlığı, kamu arsalarını TOKİ ve iştiraki Emlak Konut eliyle özelleştiriyorlar. Şimdilik bilanço, 25 milyar TL. Ağaoğlu,Varyap, Kuzu,Aşçıoğlu vb. müteahhitlere yaptırılan, tuhaf isimli  yapılar için geliştirilen “gelir paylaşım” sistemi, özelleştirmenin bir biçimi. Bir de doğrudan kamu arsasını allayıp pullayıp , müteahhide altın tepside sunma biçimi var. Bu yöntemle

 

parmak ısırtan, “skandal” denilecek bir örnek öyküyü, Sözcü’de 9 Temmuz’da İsmail Şahin, bir güzel anlattı. Skyland isimli bu hikayenin gelişimi de ilginç, politik arka planı da…

Seyrantepe’de…

TOKİ, bir kamu arsası olan ve “Turizm + Ticaret Alanı” olarak görünen 46 bin metrekarelik Seyrantepe arazisini , kendi iştiraki Emlak Konut GYO’ya , 2007 yılının son aylarında 85 milyon lira bedelle devreder. Arsa için ilk olarak 2008 yılı Mart ayında, klasik,  “gelir paylaşımlı ihale” düzenlenir. İhaleyi, Ağaoğlu 233 milyon lira gelir payı teklifiyle kazanır. İhaleye göre 46 bin metrekare arsa üzerine 92 bin metrekare alanlı rezidans ve ofis yapılacaktır. Ancak, Mimarlar Odası dava açmıştır. Ağaoğlu 2010 yılında projeden çekilir ve araziyi Emlak Konut’a iade ederek Maslak 1453 projesine odaklanır.

Planlar değişti
Sarıgül’ün yönettiği Şişli Belediyesi sınırları içindeki araziyi devralan Emlak Konut GYO, İBB Meclisi tarafından onaylanan imar planlarına itiraz eder ve itirazı  kabul görünce  emsal, 2’den  3′e yükseltilerek 92 bin metrekarelik inşaat hakkı 138 bin metrekareye çıkarılır. Güzel değil mi? Ama bitmedi; plan notuna “Eğimden dolayı ortaya çıkan bodrum katlar iskan edilebilir. İskan edilen bodrum katlar emsale dahil değildir” ibaresi eklenince, tadından yenilmez hal alır.  Böylece, büyük bir kısmı eğimli olan 46 bin metrekarelik arazide yüzbinlerce dolarlık bir rantın önü açılmıştır.

Genellikle “gelir paylaşım modeli”yle arsaları değerlendiren Emlak Konut, Seyrantepe arazisi için düzenlenen ikinci ihalede  yöntem değiştirir, araziyi satma yöntemini seçer.  Ekim 2010′de düzenlenen arsa satış ihalesinde de en yüksek teklifi, 265 milyon lira ile Eroğlu Holding’e ait Eryap Mühendislik verir.

 

Bayraktar’dan itiraz…

Sonradan RTE’nin bakan yapacağı ve 17 Aralık rezaletiyle beraber istifası istenecek olan, dönemin TOKİ ve Emlak Konut Başkanı Erdoğan Bayraktar, Seyrantepe arazisine gelen teklifi düşük bulur. “Arazide emsali artırdık. 2,5 yıl önce hasılat paylaşım modeliyle yapılan ihalede Ağaoğlu 232 milyon lira teklif etmişti. Teklif az.” diyerek ihale için iptal sinyali verir vermesine ama 6 Aralık 2010 ‘da artık RTE mi devreye girer, ne olur bilinmez, Bayraktar’ın ‘düşük bulduğu’ teklif, nedense, uygun görülür ve satış Eroğlu Grubu’na yapılır. Kimdir sahi Eroğlu? Nurettin Eroğlu, ailesi ile birlikte tekstilin bilenen ismidir; Colin’s ve Loft markaları ile faaliyet gösterir.İnşaat işi de yapmaktadır ve bu projeye girmiştir. Bu kadar mı? 17 Aralık rezaletinden sonra Cemaat’i ateşe tutan yandaş Akşam’da , 10 Haziran 2014’te Murat Kelkitoğlu, Eroğlu’ndan söz eder.  Cemaatin, hem grubu hem de  Bank Asya’yı kurtardığını öne sürer. İddia o ki, Eroğlu, “Hizmet” aleminden…Ama arsa alışverişi yapıldığında daha öküz ölmemiş, ortaklık ayaktadır. Ve kim bilir ne pazarlıklar vardır işin arkasında…

EMSAL FAZLASI…

Bugünkü duruma gelirsek; gelir paylaşımı yöntemi yerine , arsa satışının tercihiyle,  dudak uçuklatıcı rantlar ortaya çıkmış durumda. İmar planlarında yapılan değişiklikler sayesinde ve 54 metrelik kot farkı kullanılarak 138 bin metrekare yerine 666 bin  metrekare inşaat yapılıyor. Ofis bloğunda 10 kat, rezidans bloğunda ise 9 kat, emsal fazlası alan olarak gözüküyor. Ayrıca 90 bin metrekarelik AVM, 231 bin metrekarelik otopark da emsale dahil değil.2016 sonunda bitecek Skyland İstanbul projesinde daire fiyatları 446 bin liradan başlıyormuş.

Tayyipland’ın Skyland’ında, “emsal skandalı” böyle işte…

 

Written by Mustafa Sönmez