Çimento Bile İthalatçı Çıktı…
Mustafa Sönmez Cari açık paniği başlayalı beri, plana-programa dudak büken piyasaperestlerin nereden, nasıl döviz…
Mustafa Sönmez
Derler ki, Bergama Kralı II.Aktalos akıncılarına, “Gidin bana yeryüzünün cennetini bulun” der… Akıncılar kralın bu emriyle yola çıkıp diyar diyar dolaşır ve sonunda Antalya‘nın bulunduğu yere geldiklerinde, karşılarındaki eşsiz güzelliğe bakarak “Cenneti bulduk” derler. İşte o gün kurulan kent “Attalia”, o cennet, bugünün “Turizm başkenti”. Antalya, 1980 sonrasının hızlı gelişimi ile öyle büyüdü, öyle nüfus akınlarına uğradı ki, bugün devasa bir beton yığını ve göç yorgunu…
Sadece kent merkezi değil, Antalya sahili boyunca uzanan Alanya, Side, Manavgat, Kemer, Kaş, Finike, Serik, Demre(Kale) turizm ve göç yorgunu.
2010’da yabancı turistlerin yüzde 32’sini, yani 9,3 milyona yakınını ağırlayan Antalya’da nüfus artışı nihayet hız kesiyor. Türkiye nüfusunun yüzde 2,6’sını barındıran Antalya, 2011 sonunda 2 milyon 30 bine yaklaşacak.
Türkiye’nin 7’incı büyük ili Antalya, turizmin merkezi olarak son yıllarda gerçekleştirdiği büyük nüfus artışı ile dikkat çeker hep. 2010 nüfusu 1 milyon 960 bini bulan Antalya’da son 3 yılda küçük de olsa nüfus artışının durduğu hatta biraz tempo kaybettiği görülüyor.
2008’de yüzde 4’e yaklaşan Antalya nüfus artışı, 2009’de yüzde 3,3’e, 2010’da da yüzde 3,1’e düştü. 2008’de 70 bin artan Antalya nüfusu, izleyen iki yılda sırasıyla 60 bin ve 59 bin artış gösterdi. Bu bir göç yorgunluğu…
***
Antalya’daki nüfusun yarısına yakını göçmen. Antalya doğumlular, yüzde 52 dolayında. Anlıyoruz ki, en çok göç, çevre iller Konya, Burdur , Isparta ve Konya’dan gerçekleşmiş. Ama, Ankara, İstanbul gibi büyük illerden ve çeşitli Anadolu illerinden de göç almış Antalya.
Kaynak: Adrese Dayalı Nüfus Sayımı, 2010
Yine de 2011 sonunda Antalya’nın nüfusunun 2 milyon 30 bine ulaşacağını ve büyük bir ihtimalle beşinci sıradaki Konya’yı geçerek 6. sıraya, Adana’nın arkasına yerleşeceğini söylemek mümkün.
***
Turizmin yanı sıra sera tarımının, turizmin tetiklediği inşaatın çekim öğesi olduğu Antalya’da, nüfusun kent-kır dağılımı da ilginç. Türkiye genelinde kır nüfusu yüzde 24’e düşmüşken Antalya’da bu oran yüzde 30. Alanya, Manavgat, Serik, Kaş, Akseki, Elmalı, Korkuteli , kır nüfusunun yüzde 50’nin üstünde olduğu ilçeler olarak dikkat çekiyor.
***
Göçlerin uğrak yeri Antalya’da nüfusun ilçelere göre dağılımı da önemli. Büyükşehir’e dahil ilçelerden Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı en büyük ilçeler. Artık bir il olmayı bekleyen Alanya da 248 bin “yerleşik nüfusa” sahip. Konyaaltı, nüfusu en çok artan ilçe. 118 bin nüfusa ulaşan Konyaaltı’nın geçen yıl nüfusu yüzde 11’e yakın arttı.
Antalya’da bir de nüfusu başka yerde olan “yerleşik yabancılar” var. Özellikle Alanya’da bir koloni oluşturan Almanları, Hollandalıları hatırlayın. Bunlara yavaş yavaş yılın üçte ikisini Antalya’da geçiren Rus kolonisi de ekleniyor.