Enerjide Bağımlılık ve Kamu Müdahalesi
Mustafa Sönmez Türkiye’nin kabusu cari açığın, milli gelirin yüzde 8-9’una çıkmasında en önemli etkenlerden…
Mustafa Sönmez
Hükümetin cin fikirli bakanları “proje” geliştirmekte birbirleriyle yarışıyorlar. Medyayı da arkalarından sürüklüyorlar, tam cambaza bak cambaza diyerek…Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün yerli araba geyiği manşetleri işgal ederken elektrik yüzde 10’a yakın zammı gördü, sessiz sedasız dolmuş ücretleri artırılmıştı, sırada okkalı bir doğal gaz zammı var. Bu zamların zincirleme olarak tüm mal ve hizmetlere yansımasını Ekim ve sonraki aylarda görürüz. Enflasyon tırmanır, ücretler sabit kalır, bölüşüm daha da bozulur.
Yerli araba geyiği başını alıp giderken dolar 1,85 TL’ye yerleşti, önümüzdeki günlerde 1.90 TL basamağına çıkacağı tartışma götürmez.
Yerli araba geyiği, ithal ikamesi v.s.yi dillerinden düşürmeyenlere sert bir cevap, Ağustos dış ticaret istatistiklerinden geldi. 2011 Ağustos ihracatı 11,3 milyar dolarda kalırken ithalat 19,5 milyar dolar. Sadece Ağustos açığı 8,2 milyar dolar. İlk 8 ayın açığı ise 71 milyar dolar. Yıllıklandırsak, 101 milyar dolara yaklaşıyor dış ticaret açığı. Peki AKP’nin ilk iktidar yılında ne kadardı? 22 milyar dolar!.. Yani AKP dönemi açık büyümesi yüzde 359 !…
Bu kadar açık gökten inmedi, başka bir iktidar döneminde de oluşmadı.Son numarası yerel araba olan AKP rejiminin ithalatı kamçılayıcı politikalarıyla ortaya çıktı. 2003’te ihracat, ithalatın yüzde 68’ini karşılarken şimdi yüzde 56’ya inecek kadar kan kaybetmiş durumda.
Yerli üretime ağırlık vermek tabi ki iyidir. Akılları başlarına geç gelse de zararın neresinden dönülse kardır. İyi de otomotiv, zaten ihracatı ithalatına denk gelen, yani harcadığı dövizi geri kazanan bir sektör . Buna karşılık kimya, demir-çelik, makine, elektrik-elektronik sektörleri net ithalatçı sektörler. Oralarda niye ithal ikamesi aklınıza gelmez? Otomobil bu ya…Dikkat çekici, geyiğe müsait bir konu. Sormazlar mı adama, devrinizde, sanayiyi ucuz ithalatla güçten düşüren, kent rantını, özelleştirme avantacılığını baş tacı eden sizin politikalarınız değil miydi? Yeni mi aklınıza geldi ithal ikameci sanayileşme ?…
***
Geyik devam ededursun, yine dün bir başka kaskatı gerçeğin verileri geldi: Dış borçlar 310 milyar dolara çıkmıştı. Yani, AKP’nin iktidar olduğu 2003’te 144 milyar dolar olan dış borç stoku şimdi 310 milyar dolar. Artış: yüzde 115!…
Kaynak:Hazine Müsteşarlığı
Dış borçlarda kısa vadelilerin oranı yüzde 28’e çıktı. Çok riskli bir durum. Dış borçların üçte ikisi özel sektör borcu. Dolar kuru 1.85 TL’ye yerleşiyor ve özel sektörün sırtında 202 milyar dolar dış borç duruyor. Kur arttıkça, özel sektörün yüksek borçlu önde gelen firmalarını yönetenleri, uyku tutmuyor.
En iyisi, yerli araba masalı dinlesinler. Ninni gibi gelir belki…