Tüketici enflasyonu yıllık olarak nisan ayında yüzde 70’i bulduktan sonra önümüzdeki aylarda da tırmanacak. Nisan temposu sürerse temmuz ayında üç haneyi, yani yüzde 100 enflasyonu görme ihtimali çok yüksek.

Erdoğan iktidarı, enflasyonu geriletici bir istikrar programı uygulamak yerine anlık, seçmen memnuniyetsizliğini azaltacak büyümeden yana önlemlerin peşinde. Büyüme deyince de Erdoğan’ın aklına hep inşaat, konut geliyor. Yine öyle oldu. Açtığı yeni konut paketi ile kayırdığı inşaatçıların yarım kalan yatırımları için kredi taleplerine karşılık verdi, üst gelir gruplarının ancak taksitlerini ödeyebilecekleri konut alımları için yine kredi faizlerini indirdi. Döviz fiyatlarının yeniden tırmanma eğilimi karşısında, enflasyona yapacağı etkileri dikkate almadan, döviz bozarak ev alacaklara ucuz kredi teşviki verdi.

Başta kredi genişlemesine yol açarak enflasyonu bir kez daha kamçılaması beklenen, yangına benzin dökmeye benzeyen konut adımı, konut fiyatlarını daha da tırmandırıyor ve paralelinde kira artışlarını ürkütücü boyutlara taşıyor. Zaten tüketici enflasyonunun 30 puan önünde yıllık yüzde 100’e yakın artan konut fiyatlarında yeni bir sıçrama, bu konut paketleriyle anında yaşandı.

Nisan ayında yüzde 70’i gören tüketici enflasyonunun, takip eden aylarda da aynı tempoda sürmesi bekleniyor. Bu durum, üç haneli, yani yıllığı yüzde 100’ü bulacak bir tüketici enflasyonunun temmuz ayında görülebileceğine işaret ediyor.

Read more: https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/05/erdogans-home-loan-incentives-threaten-fan-inflation#ixzz7WZb569OP

Written by Mustafa Sönmez