Kriz Ateşine Karşı, Vergide Vur Abalıya…
Mustafa Sönmez 2010 ve 2011’de sıcak para girişiyle gerçekleşen büyüme, vergi gelirlerini de artırdı.…
Mustafa Sönmez
28.04.2010, Çarşamba
Et fiyatlarındaki artışı “fahiş” bulup fiyatları ithalatla terbiye etmeyi çözüm yolu gören AKP iktidarının beyhude çabaları, hayvancılığa yeni bir darbe vurmaktan başka bir sonuç doğurmayacak. Daha şimdiden, fiyat düşer, zarar ederiz kaygusuyla besici, henüz kesim zamanı gelmeyen hayvanları kesime gönderdi., Bu erken kesim, hayvan varlığını azaltmaktan başka bir şeye yaramayacak. Ama unutulan şu: Fiyatı fahiş biçimde artan sadece et değil. Daha birçok, sofraya gelen ya da gelemeyen, üründe fiyatlar son 4 yıldır fahiş biçimde artmış ve artmaya devam ediyor.
***
Nüfusun üçte ikisini oluşturan alt ve orta sınıf açısından gelirin yüzde 35-40’ını oluşturan gıda-içki- tütün maddeleri, her yıl tüketici fiyatlarından daha çok artıyor. 2010’un Mart’ını 12 ay geri götürüp yıllık bakınca TÜFE’nin yüzde 9,5 artmasına karşılık gıda-içecekte artış yüzde 11,6, içki-tütünde artış yüzde 43 oldu. Yine 2009 Martından 12 ay geriye gidildiğinde TÜFE’de artışın yüzde 6,1 olmasına karşılık gıda-içecekte artışın yüzde 8,1 olduğu görülüyor. Böylece son 4 yılın toplamında TÜFE’deki artışın yüzde 33’ü bulmasına karşılık gıda-içecekteki artışın yüzde 44,3’ü; içki-tütündeki artışın da yüzde 67’yi bulduğu görülüyor.
Gelelim madde bazında fiyatı fahiş artanlara…TÜİK’in verileri, dana eti fiyatlarının son 4 yılda ortalama yüzde 15,6, koyun etinin de yüzde 13,8 arttığını gösteriyor. Yani yüzde 9,3’lük TÜFE’nin 5-6 puan üstünde bir fahiş fiyat artışı…Peki sadece et mi, fiyatı TÜFE’nin çok üstünde artan ? TÜİK verileri öyle demiyor. Mesela yıllık yüzde 9,3’lük TÜFE artışına karşılık bebek maması her yıl yüzde 48 artmış… Yani ortalama fiyat artışının 5 kat üstünde. Peki neden annelerin sesi çıkmıyor? Yine et ürünü sucukta yıllık artış yüzde 25, salamda yüzde 21, sosiste yüzde 20…Çocuklar, çikolatının 4 yıldır yılda yüzde 25 artmasına harçlık yetiştiremiyor. Ya akşamcılar? Son 4 yılda rakı fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 22 yi bulmuş durumda.
Neoliberal-gerici AKP iktidarının rakı fiyatına alıştıra alıştıra 4 yılda yaptığı zamların toplamı yüzde 88’i bulmuş durumda. Şaraptaki artış da yüzde 55…
Bitmedi,..Son 4 yıldır TÜFE ortalama yüzde 9,3 artarken bal fiyatları yılda yüzde 18 artmış. Peynirde de fiyatlar durmadan artıyor. Kaşarın yıllık artışı yüzde 15’e, beyaz peynirinki yüzde 10’a yakın artmış. Kahvaltı sofrasındaki tereyağı yılda yüzde 14, çay yüzde 10 artıyor. Zeytinyağı fiyatları da TÜFE’nin üstünde ve yılda yüzde 10,5 artıyor…
Et fiyatını ithalatla terbiye edeceğini sanıp efelenen AKP’liler, et dışındaki fahiş fiyatlı maddeler için bir şey yapacaklar mı?
Tabi ki hayır…