Yenilenebilir kaynak ile elektrik: Hedef yüzde 65! (Al Monitor, 3 Şubat 2023)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin 2053’te net sıfır emisyona ulaşma hedefi esas alınarak hazırlanan…
Kurulduğu 2013 yılından bu yana yarattığı çevre sorunları, iş cinayetleri, kayırmacılık skandalları, fizibilite tartışmaları ile gündemden hiç düşmeyen Türkiye’nin gelmiş geçmiş en sorunlu yatırım projelerinden İstanbul Havalimanı adeta “sat kurtul” noktasına geldi.
Projeyi üstlenen İstanbul Grand Airport’un (İGA) kurucu beş ortağından üçü hisselerini iki büyük ortağa devrederken, İGA’nın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kökenli bir havacılık firmasına satılmak üzere olduğu haberi gündemi karıştırdı. Bu girişim, İstanbul Havalimanı’nı işleten İGA’nın ortaklarının “sat kurtul” hamlesi olarak değerlendirilirken atıl tutulan ve İstanbul Havalimanı için “tehdit” olarak görülen Atatürk Havalimanı’nın pistlerinin kırılması için bir ihale açılması da projenin yeni sahibine “kılçıksız balık” şeklinde teslim edilmek istenmesi olarak yorumlandı.
Özellikle ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve müttefiki İyi Parti’nin sert tepkisi ile karşılaşan bu yıkım ve ardındaki satış niyeti, önümüzdeki günlerin en hararetli tartışma konularından biri olacağa benziyor.
Havacılık sektörünü yakından izleyen ve halen İyi Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi olan Ali Kıdık, Atatürk Havalimanı’nın, alana getirilen dev iş araçlarıyla yıkılmak istendiği bilgisini kamuoyu ile ilk paylaşan isim oldu.
Kıdık Al-Monitor’un sorularını yanıtlarken, İGA’nın satışı ile ilgili olarak şunları söyledi: “Atatürk Havalimanı’nı apar topar yıkmak istemelerinin asıl nedeni İstanbul Havalimanı satış görüşmeleri. Abu Dabi Havalimanı işleticisi en ciddi talipli. İstanbul Havalimanı’nı almak için Avrupa yakasında başka bir havalimanı işletilmeyeceğini fiziki olarak görmek istiyor. Bu nedenle apar topar iş makinaları oraya yığıldı. Öte yandan, İstanbul Havalimanı’nın satın alınmasının arkasından ikinci adım devreye girecek. Bu tip havalimanını işleten yatırımcılar aynı zamanda o ülkenin yerli havayolunu da işletmek ister.” Kıdık’a göre İstanbul Havalimanı’na talip olanlar, Türk Hava Yolları’nda çoğunluk hissesi için de girişimde bulunacaklar.