Türkiye’ye Ödettiler, Avrupa Öder mi?
Mustafa Sönmez Borç krizi ile bunalan Avrupa ülkelerinin çoğu, kendi koydukları bütçe açıkları, kamu borç…
Yabancı yatırımcıların özellikle yatırım kararı verirken göz önüne aldıkları ülkelerin risk primleri, Türkiye için büyük dalgalanmalar gösteriyor ve şu sıralar inişte.
Pandemi öncesinde, yani Şubat 2020’de 275 olan Türkiye risk primi, pandemi ile birlikte yükselip Ekim 2020’de yani Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı kadro değişiklikleri öncesinde 600’ün eşiğine gelmişken kadro değişiklikleri ile birlikte hızla indi. Şubat 2021’in ilk haftasında risk primi 290’a kadar düştü.
Düşmüş hâliyle bile Türkiye’nin risk primi Meksika, Malezya, Hindistan gibi risk primleri iki haneli ülkelerden iyice ayrışmış durumda.
Türkiye’nin risk primi son aylarda düşüşe geçse de yeni tırmanışlara gebe görünüyor. Bunun nedeni, ekonomik ve siyasi kırılganlıklarda artma eğilimi.
Risk primi, kredi batma riskinin değiş tokuşu anlamına gelen “credit default swap” (CDS) deyiminin kısaltmasıyla bilinir. CDS, bir kuruluşun, kredi verenin karşılaşabileceği alacağın ödenmemesi riskini belirli bir miktar karşılığında üstlenmeyi kabul etmesinin bedelidir. Başka bir deyişle CDS kredi sigortası gibi çalışır. Bir ülkenin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez borç verilen paranın fiyatına yansır. Faize ek olarak CDS primi de bir maliy