Kürt Burjuvazisi – TÜSİAD, PKK ve Bilek Güreşi
Mustafa SönmezReferandum öncesi, Kürt siyasi hareketinde bir çatlağı da ortaya çıkardı. Güneydoğu’nun irili ufaklı Kürt…
Merkez Bankası’nın (TCMB) 18 Mart 2021’deki faiz artırım kararı ve ertesi günün gecesi Merkez Bankası başkanının görevden alınması ile yaşanan sert türbülans, İstanbul borsasındaki (BİST) yabancı yatırımcıları önemli ölçüde kayba uğrattı. Herkes gibi, 133 gün önce atanmış, Erdoğan’a sadakati ile bilinen Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasını hiç beklemeyen, 18 Mart’ta yapılan 2 puanlık TL faiz artışından da memnun görünen yabancı yatırımcılar şoke oldular. Yabancı yatırımcılar, bu kaotik değişimden uğradıkları zararla Türkiye’ye yatırımda bundan sonra çok ihtiyatlı davranacağa, bir Türk atasözünde söylendiği gibi, “Sütten ağızları yandığı için yoğurdu üfleyerek yiyeceğe” benziyorlar.
Merkez Bankası’nın 18 Mart’ta en az 1 puan faiz artıracağından tüm kamuoyu gibi ümitli olan, karar günü 2 puan faiz artışını görünce de memnuniyetleri daha da artan yabancı yatırımcıların, TCMB verilerine göre Türkiye’de hisse senedi ve devlet tahvillerine 12-19 Mart haftası 500 milyon dolara yakın yeni yatırım yaptıkları anlaşılıyor. Yabancıların bankalara yaptıkları swaplar (takas işlemleri) ile 1,3 milyar dolarlık sıcak para da getirdikleri görüldü.
Ancak Merkez Bankası yönetiminde yaşanan gece yarısı değişikliğinden sonra devlet tahvili faizlerinin artması, hisse senedi fiyatlarında yaşanan dramatik düşüşler ve Türk lirasının yüzde 10’dan fazla değer kaybetmesi sonucu yaşanan depremde, yabancı yatırımcılar enkaz altında kaldılar, önemli oranda zarar ettiler.