Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, Fransa’nın Cannes kentinde Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) düzenlediği uluslararası yatırımcı kahvaltısında yaptığı konuşma çok tartışıldı.
Nebati, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi içinde yer alan Yatırım Ofisi’nin yatırımcıları “tek durak ofis” yaklaşımıyla ağırlamaya hazır olduğunu belirterek, “En sevmediğim konu da şu yatırımcılara zorluk çıkaran mevzuat ya da bürokrasidir. Hep beraber kavga edelim, bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda cumhurbaşkanımız var, rahat olun, mevzuatı da değiştiririz. Cumhurbaşkanlığı sisteminde hızlı adımlar atıyoruz” dedi. Bu yaklaşım tarzı tartışmaları fitilledi ve muhalefet tarafından “hukuksuzluk havucuyla yatırımcı çekmek gafleti” olarak yorumlandı.
Nebati “mevzuat, bürokrasi” sözcükleri ile küçümsediği kavram ve kurumların yabancı yatırımcıya engel olduğunu ima etti. Oysa gerçekte yabancı yatırımcı girişini gerileten şey, doğrudan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Özellikle doğrudan yabancı sermaye girişinde radikal bir düşüş gözleniyor. Toplam doğrudan yabancı sermaye girişinden gayrimenkul satışları ayıklandığında Erdoğan’ın “tek adam” sisteminde son üç yılda ortalama yabancı sermaye girişi yılda ortalama 2 milyar doları bulmadı. Doğrudan yabancı sermaye girişi en son 2015 yılında 10 milyar dolara ulaştı. AKP döneminde en yüksek giriş ise 2007’de 17 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Yabancı yatırımcılar için hukuk, devletin her girişimciye eşit mesafede, kayırmacılıktan uzak durması önemli. Ancak bu beklentiler AKP iktidarınca hâlâ anlaşılmış değil. Bütün bunların yanı sıra yabancı yatırımcı istikrarlı bir ekonomiye, tek haneden yukarı çıkmayan bir enflasyona, yine istikrarlı bir yatırım ortamına gerek duyuyor ve Türkiye tüm bunlardan oldukça uzaklaşmış durumda.
https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/03/turkish-ministers-pledge-foreign-investors-causes-uproar-home