Ülkede tüketici enflasyonu yüzde 20 ve üretici enflasyonu yüzde 46’yı bulmuşken, dünyada enflasyon tırmanış hâlinde ve buna önlem olarak yerel paraları korumak için faizler yükseltilirken Türkiye’de doludizgin faiz indirerek derin bir kaos iklimi yaratan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a toplumsal güven hızla eriyor.

Güvensizlik, hem her ay tekrarlanan Tüketici Güven Endeksi (TGE) verilerinden hem de güvensizliğin bir göstergesi olarak TL’den kaçış, dövize sığınma telaşından izlenebiliyor.

2004’den bu yana aylık olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından üretilen ve Merkez Bankası’nın da üretimine katıldığı Tüketici Güven Endeksi kasım ayında bir önceki aya göre 7.3 puan birden düştü ve 2004’den bu yana olan değerlerin en kötüsünü sergiledi.

Aylık Tüketici Eğilim Anketi’nin örnek büyüklüğü 4 bin 884 hane. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması, tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

İktidar partisi AKP’nin ikinci yılı olan 2004’ün ilk yarısında TGE hep 100’ün üzerinde seyretti, takip eden aylarda 100’ün üzerinde değilse de 100’e yakın ölçüldü. 2021 ayı kasım ayında ise tüm ayların en düşüğü olan 71 değerine düştü. Bir önceki aya göre 7 puanın üstünde iniş ise çarpıcı. Bu, Erdoğan’ın tüm siyasi hayatında tüketiciden gördüğü en düşük güven notu.

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2021/11/erdogans-credibility-plunges-along-lira

Written by Mustafa Sönmez