Şubat ayı boyunca Türkiye’nin Güneydoğu ve Doğu Akdeniz bölgelerindeki 11 ilinde yaşanan depremler yaklaşık 50 bin can kaybına yol açarken ağır bir bina, altyapı hasarı da yarattı. Varlık, servet kaybının yanında, bölgede üretim neredeyse durdu, bu da milli gelirde önemli bir katkı kaybı demek.

Depremlerin seçime üç aya yakın bir zaman kala yaşanması ile ülkenin gündemi tamamen bu afete odaklandı ve öyle görünüyor ki çekişmeli geçmesi beklenen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde hem iktidar hem muhalefet deprem odaklı mesajlarla seçmene seslenecekler. Muhalefet, yılları bulan ihmal, depreme müdahaledeki hazırsızlık, beceriksizlik, yolsuzluk, kurumsal iflas iddiaları üzerinden iktidarı kıyasıya eleştiriyor ve bunlara vurgu artacak. Buna karşılık iktidar da felakete devletin tüm imkânlarıyla müdahale ettiğini, gelecek için de önemli çalışmaları olduğunu belirterek karşılık veriyor, verecek. İşte bu çalışmalardan biri de milyarlarca doların birikeceği bir “afet fonu” olarak gösterilecek. Fon ile ilgili yasa tasarısı meclisten çıkarılmak üzere.

Depremzedeler için 360 bin çadır kurulduğunu ve bu çadırlarda 1 milyon 440 bin kişinin barınmasının sağlandığı bildiriliyor. Aynı anlayışla konteyner kentler kurulduğunu belirten resmi yetkililer, hasar tespit çalışmalarında toplam 1,6 milyona yakın binada tespit yapıldığını açıkladılar. Bu binalardan yaklaşık 215 bini, acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık olarak kodlandı. Bu da bölgedeki binaların yüzde 13’ünün yıkık-ağır hasarlı olması demek. Yıkılarak yeniden yapılacak bağımsız konut biriminin 600 bin, ticari işletme biriminin 150 bin olacağı tahmin ediliyor.

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2023/03/will-turkeys-multibillion-dollar-earthquake-fund-help-reelect-erdogan#ixzz7wcZK0oGw

Written by Mustafa Sönmez