Türkiye ‘sosyal uzaklaşma’ya ne kadar hazır?(Al Monitor, 19 Mart 2020)
Korona virüs salgını nedeniyle mart ortalarında ulaşılan vaka sayısı kabaca 200 bine, ölüm sayısı 10…
2005 yılında 6,5 milyar doları aşan bir bedelle özelleştirilen Türk Telekom’un (TT), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönettiği Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından satın alınmak üzere olduğu sıkça konuşulur oldu. Fon, üç bankanın kurduğu yeniden yapılandırma şirketindeki yüzde 55 hisseyi satın alırsa telekomünikasyonun en büyüğü yeniden kamu sektörü olacak.
Al-Monitor’un bankacılık kaynaklarından aldığı bilgiye göre TVF stratejik gördüğü telekomünikasyon sektöründe toparlanmış Türk Telekom’u kimseye kaptırmak niyetinde görünmüyor ve TVF ile bankalar arasında fiyat pazarlığı devam ediyor.
Satıldığı ilk yıldan, 2005’ten başlayarak içi boşaltılan, aşırı borçlandırılan ve giderek posası kalmış halde yüzde 55 hissesi üç özel banka Garanti, Akbank ve İş Bankası’na yıkılan şirketin yüzde 15 hissesi halka arz edildi, yüzde 30 hissesi de kamuya ait.
Türk Telekom’u zorunlu olarak devralan bankalar, finans sistemini çökertecek yükün altından kalkmak için bir yeniden yapılandırma şirketi kurdular ve ellerindeki hisselerin satışı için arayışa girdiler. Pandemi süresince yükselen online işlemler ile işleri düzeldiği belirtilen Türk Telekom’un yabancılara satılması ihtimali karşısında TVF’nin harekete geçtiği ve önceden kontrolüne aldığı Turkcell’in yanına Türk Telekom’u koymak üzere müzakereler başlattığı bildiriliyor.
Türk Telekom’un aldığı krediyi batıran Lübnanlı Hariri Ailesi ve Suudi Telekom iken zararı görenler kreditör Akbank, İşbank ve Garanti Bankası oldu. Ama onlar da bu zoraki mülkiyetin altında kalıp tüm sistemi tehdit edecek bir “mağduriyet” yaşamamak için son iki yılda şirketi ayağa kaldıracak girişimler yaptılar. Bir yandan Türk Telekom’u verimli bir şirket haline getirmek isterlerken bir yandan da ellerindeki hisseleri satmak için dünya piyasalarında arayış içine girdiler. İmtiyaz süresinin dolmasına 5 yıl varken, şirkete yabancıların sahip olmasını önlemek üzere TVF’nin yaptığı satın alma atağının sonuç verme ihtimali yüksek görünüyor.
Türkiye özelleştirme tarihinin en büyük işlemi olarak bilinen Türk Telekom, 2005’teki ihale sonucunda Ojer Telekom (OTAŞ) şirketine yüzde 55 oranında hissesi 6,5 milyar dolara satıldıktan sonra iki dönem yaşadı. Bunlardan birisi OTAŞ mülkiyetindeki dönem, ikincisi ise kreditör bankaların kontrol dönemi.
https://www.al-monitor.com/tr/originals/2021/10/turkish-sovereign-wealth-fund-reportedly-considering-stake-turk-telekom