Sanayi dalgalı, bankalar gamsız…
Ekonominin geleceği ile ilgili taşınan kaygılar sektörden sektöre değişiklik gösteriyor. Hatta büyükten küçüğe de farklılık…
Kimyasal lakaplı İçişleri Bakanı Muammer Güler,Mardin’de konuşuyordu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilave bir karakol yapımı içerisinde olmadıklarını belirterek, “Yeni karakol yapılması söz konusu değildir. Tam tersine Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toplam 68 karakol kapanmıştır” diyordu. Ama eklemeden de edemiyordu; “Jandarma Genel Komutanlığı’nın 2013 yılı yatırım programında 156 karakol yer almaktadır. Bunun 28’i 2013 yılında bitirilecektir. Bu 156 karakolun 119’u Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndedir. Bunlarında 65’nin inşaatı devam etmektedir. 54’nün de ihalesi henüz daha yapılmamıştır.”
Hepsinin kimyası bozuldu, ilk cümleleri ile takip edeni tutarsızlıklarla dolu. Yeni karakol yokken, inşaatı sürenlerden ve ihale aşamasında olanlardan söz ediyor. Hem de bunu sözde “barış süreci”nde ya da “çözüm süreci”nde bahse konu yapıyor.
Adına “çözüm süreci”dediler, PKK’ya silahlı kadrolarınızı çekin dediler. PKK da yaptı. Peki devlet ne yaptı? Devlet, bölgede asker-polis harcamalarını azalttı mı?
Karakol yapımı, personel harcaması, mühimmat alımı , korucu kadrosunu genişletme vb. azaltma oldu mu? Kim ne derse desin, Halep oradaysa arşın burada. Bütçe harcamalarının illere göre dağılımı, eski tas eski hamam diyor, bölgedeki iller için yapılan merkezi bütçeden harcamalar içinde “Savunma”, “kamu güvenliği”, yani asker-polis harcamalarında bir azalma olmak yerine artış olduğu görülüyor. Bölgedeki 14 il için yapılmış görünen Ocak-mayıs harcaması 2013’de yaklaşık 9 milyar TL. Bu, geçen yıla göre yüzde 20 artış demek. Hem de Türkiye genel toplam bütçe harcaması yüzde 13 artarken bölgeninki yüzde 20 artmış. Ama neyin artışı bu? Bu 14 bölge iline yapılan harcamalar içinde asker-polis harcamaları yüzde 35,4 pay alıyor. Üstelik bu, “çözüm süreci”nde oluyor. 2012’nin ilk 5 ayında ise pay yüzde 30,5 imiş. Demek ki, barış sürecinde asker-polis bütçesine 5 puan daha bindirilmiş.
TUNCELİ-HAKKARİ-ŞIRNAK
Devletin kayıtlarında Tunceli, Hakkari, Şırnak’a bütçe demek, “devlet şiddeti” ne yatırım demek. Tunceli ilinin kullandığı her 100 TL’nin 71 TL’si , Hakkari’nin kullandığının 68 TL’si, Şırnak’ın 60 TL’si polis-asker harcaması için. 2012’nin ilk 5 ayına göre Tunceli’deki şiddet harcamaları 7 puan, Hakkari’deki 17 puan, Şırnak’ınki 7 puan artırılmış durumda .
Öte yandan, Türkiye genelinde merkezi bütçeden polis-asker harcaması için yapılan harcama yüzde 13. Buna karşılık bölgenin 14 ili için yüzde 35,4. Hem de “barış-çözüm” sözlerinin dillere pelesenk edildiği 2013’ün ilk 5 ayında…
BDP’ye ve CHP’ye düşen, “Barış-çözüm” teranesi ile bu harcamaların nasıl bağdaştığını sormak olmalı. Belli ki, AKP rejimi her tür hile ve desise ile barış niyetlerini de istismar ediyor, alttan alta bildiğini okuyor ve yeni bir “güvenlikçi dönem” için tahkimat yapıyor. Rakamlar bunun aksini söyleseydi keşke, ama söylemiyor.