Avrupa Kriz Kurbanları: Macaristan ve Türkiye
Mustafa Sönmez 26.04.2010, PazartesiIMF’in 2009 büyüme sonuçlarını açıkladığı ve 2010’a ilişkin öngörülerini içeren Dünya Ekonomik…
Politik İslam’ın 1990’lardan bu yana sermaye örgütü olarak palazlandırmaya çabaladığı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) her fırsatta iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP), onun lideri Recep Tayyip Erdoğan’a olan inancını ve sadakatini ifade etmekle beraber, ekonomide yaşanan türbülanslardan yer yer rahatsız. MÜSİAD hem faiz hem döviz yönünden arzu ettiği hedefler gerçekleşmediği için de endişeli.
Erdoğan’a tam bir sadakat içinde hareket eden ve karşılığında özel bir himaye gören MÜSİAD camiası, dövizin hızla yükseldiği aralık ayı öncesinde endişelerini dile getiriyor ve kurun mutlaka bastırılması gerektiğini belirtiyordu. MÜSİAD’a göre 2021 sonunda dolar fiyatı 8,5-9 TL olmalıydı.
Erdoğan’ın 20 Aralık 2021’de dövize müdahale adımlarını hararetle destekleyen, bu tarihi bir “milat” olarak niteleyen dernek, dövizin fiyatının yükselmesinin önünün alınmasından memnundu ama şimdilerde hem faizin seyrinden hem dövizin yeterince indirilememiş olmasından endişeli ve şikâyetçi.
MÜSİAD, Merkez Bankası’nın politika faizinin yüzde 14’e indirilmesine karşın ticari faizlerin yüzde 25 bandının üstünde seyrinden, tüketici faizlerinin yüzde 30’ların üstüne çıkmasından pek memnun değil. Bu memnuniyetsizliğini yumuşak bir üslupla da olsa her fırsatta dile getiriyor. MÜSİAD için dolar kurunun halen 13,5-14 TL aralığında salınması da arzu edilir bir durum değil. Daha düşük kur beklentisi geçerli.
Enflasyonu indirmek için esnaf ziyaretleri gibi yollar deneyen MÜSİAD’ın ekonomik istikrarla ilgili beklentilerinin karşılanmaması hâlinde politik tavrının, AKP’ye desteğinin devam edip etmeyeceği sorgulanıyor ama arada korporatist bir ilişki olduğu anımsandığında Erdoğanist işadamlarının kaderlerini Erdoğan’ın kaderine bağladıkları, bu sadakatin kolay aşınmayacağı söylenebilir.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen 2018 Temmuz’undan bu yana üçüncü kez değişen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın son patronu Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde MÜSİAD üyelerine seslenirken onlardan “kazancı helal” diye söz etmesi dikkat ve tepki çekti. Şöyle konuşmuştu Nebati: “MÜSİAD gibi kazancını bereketli, helal yollardan ve üretimlerden geçirenlerin dilimizi çok iyi anlayacağı dönemdeyiz. Bu dönem, herkesin kazandığı, önünü gören, hesabını kitabını yapabilen bir dönem olacak. Rahat olun.”
https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/01/pro-erodgan-business-leaders-anxious-about-turkeys-economy