İstanbul Paşabahçe’de bulunan TEKEL’in eski rakı fabrikasının ve  arazisinin 49 yıllık kullanma izni için yapılacak ihaleye 5 firma teklif  verdi.

İhaleye Özyazıcı İnşaat Elektrik, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı , Fernas İnşaat, Asitane Gayrimenkul Geliştirme ve Turizm ile Siyahkalem Mühendislik’in teklif verdiği belirtildi. İhaleyle, eski TEKEL fabrikası, arazisi ile birlikte satılacak. Fabrikaya bağlı iskelenin de 49 yıl süreyle kullanım izni devredilecek.

Paşabahçe özelleştirmesine karşı  İstanbul CHP il örgütü ve Beykoz ilçe teşkilatının düzenlediği protesto yürüyüşüne  10 CHP İstanbul milletvekili ve binlerce kişi katıldı.“Paşabahçe bizimdir, bizim kalacak”, “Tekel fabrikası Halka Verilsin” yazılı pankartlar taşıyan CHP’li göstericilere BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ile Levent Tüzel’in BDP üyeleri ile , Halkevleri,TKP,ÖDP,EMEP de özelleştirme karşıtı pankartlarla destek verdiler. Paşabahçe Halk İnsiyatifi diye bilenen bölgenin taban örgütü,  Tekel fabrikasının , arazisi ile birlikte bölgede yüz yıl boyunca ter dökmüş Tekel, şişe-cam,deri işçilerinin örgütleri olan sendikalar konsorsiyumuna bedelsiz devri taleplerini yinelediler. Tekel binası ve arazisinin halkın kullanımına açık oyun parkı, eğitim ve yaşlılara dinlenme, kadın konukevi  tesisi için tahsisi isteniyor. Protestocular, kamu varlığını sattırmayacaklarını ve sendikalara devredilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildirerek  fabrika arazisinde süresiz oturma eylemi başlattılar.

***

Yukarıdaki satış haberi doğru, ama eylem haberi “asparagas”, yani hayal…Ama olması gerekmez miydi? Olmayacak şey miydi? Ne yazık ki olmuyor. Bugüne kadar 50 milyar dolarlık kamu varlığının  satışı  hiçbir ciddi engelle karşılaşmadı.  Böyle gelmiş, böyle mi gidecek?

AKP iktidarı , 2010 yılında 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşen özelleştirmelerin ardından 2011’de pek başarılı olamadı  ve satışları 1 milyar doları bile bulamadı. Ancak  Orta Vadeli Program’da 2012-2014 döneminde 38 milyar dolarlık özelleştirme geliri hedeflenmiş durumda.  Ne mi satacaklar? Ne bulurlarsa…Bakın portföyde neler var…

  • Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme süreci devam ediyor. Vangölü, Boğaziçi, Gediz, Trakya, Dicle, İstanbul Anadolu Yakası, Toroslar ve Akdeniz Elektrik Dağıtım şirketleri satışı imza aşamasında.
  • EÜAŞ’a ait 19 grup akarsu santralinden 18’inin işletme hakkı devri yöntemiyle satışı Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylandı.
  • Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.ye ait Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan , Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikalarının bir bütün halinde özelleştirilmesi için ihaleye çıkıldı.
  • Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda olan bazı otoyol ve köprülerin işletme haklarının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla ihale ilanı verildi.
  • Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş’nin yüzde 80 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi için ihale duyurusu yapıldı.
  • TCDD’ye ait İskenderun Limanının işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin karar ÖYK tarafından onaylandı.
  • İptal edilen İzmir ve Derince limanlarının ihalelerinin tekrar yapılması amacıyla imar planı çalışmaları sürdürülüyor.
  • Doğusan Boru Sanayii ve Ticaret A.Ş.deki yüzde 56,1 oranındaki kamu hissesi ile Acıpayam Selüloz Sanayii ve Ticaret A.Ş. de bulunan yüzde 76,8 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesi amacıyla ihaleye çıkıldı, teklifler alındı.

Önümüzdeki 3 yılda 38 milyar dolarlık özelleştirme geliri için bunlar yetmez elbette. Ama AKP iktidarı, Gayrimenkul A.Ş. diye bir şirket kurup çatısı altında satılacak kamu mülklerini topluyor.En önemlileri de İstanbul’dakiler.

 

Özelleştirme portföyündeki Galataport ile ilgili olarak da Ankara’dan şu bilgiyi aldım; “Ülkemizin en önemli ve İstanbul’un tek kruvaziyer limanı olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait İstanbul Salıpazarı Limanı’nın, geri planındaki tarihi ve doğal değerlerin de öne çıkarılarak, çağdaş limancılığın gereklerine göre işletilen ve bir kültür başkenti olan İstanbul’a yakışır bir kruvaziyer liman haline getirilmesi hedeflenmektedir.Bu çerçevede, 2010 tarihinde İdaremiz ile Danışmanlık Sözleşmesi imzalanan EFG İstanbul Menkul Değ. A.Ş. / Mag Mühendislik Hizm. Ltd. Şti./ İşmen Hukuk Bürosu Konsorsiyumu ile birlikte çalışmalara başlanılmış olup, 2012 yılı içerisinde ihaleye çıkılması planlanmaktadır.”

Şimdi merak ediyorum CHP il teşkilatının, Beyoğlu ilçe teşkilatının Galataport ile ilgili bir derdi var mıdır? Unakıtan-Ofer tezgahından son anda kurtarılan bu değerli kamu mülkünün halkın kullanımına dönük bir CHP tahayyülü var mıdır? CHP’nin 29 İstanbul milletvekili var. Hangisinin satışı önlemeye ve alternatif sunmaya dönük bir hazırlığı var ? Sadece CHP’nin değil-özelleştirmeye karşılarsa ve Nevruz’dan başka dertleri varsa- 3 İstanbul milletvekili olan BDP’nin var mıdır bir çalışması ? Kamu varlıklarının yağmalanmasına karşı görünen  sendikaların, meslek örgütlerinin var mıdır? Sol partiler Galataport yağma hazırlığını takip etmekte midirler?

Merak ediyorum…

 

 

 

Written by Mustafa Sönmez