Haziran’da da tüketici enflasyonu durmak bilmedi ve aylık yüzde 4,95’i bulan artış sonucu yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 78,6 olarak gerçekleşti.

Haziran fiyat tırmanışında ulaştırma grubu başı çekti. Gıda grubunda ise sebze ve meyve fiyatları görece gerilese de et ve süt ürünlerinde, unlu mamullerde fiyat artışları durmadı ve yıllık enflasyon yüzde 94’ü buldu. Gıda ve ulaştırmanın arkasından enflasyon hesabında üçüncü ağırlığa sahip konut grubunda da fiyat artışları sürdü.

Haziran enflasyonu ile birlikte ilk altı ayın enflasyonu yüzde 42,3’ü bulurken memur ve emeklilerden oluşan yaklaşık 15 milyon kişi, temmuz ayında maaşlarını enflasyon farkı eklenmiş olarak alacaklar.

Yüksek enflasyon, Erdoğan iktidarını asgari ücrete de zam yapmaya zorladı. Normalde yıl sonu ele alınan asgari ücret düzenlemesi, yıl ortasına çekildi ve asgari ücrete de yüzde 30 dolayında zam yapıldı. Asgari ücret zammı yeterli bulunmazken yoğun bir tartışmayı da başlattı.

Türkiye ekonomisinde yüksek enflasyon en önemli sorun olmayı aylardır sürdürüyor. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ister zamanında yani 2023 Haziran’ında, ister daha erken bir tarihte yapılacak olsun yüksek enflasyon ve onun yarattığı geçim sorunu Türkiye gündeminde manşet olmayı sürdürecek gibi görünüyor.

Yüksek enflasyondan büyük darbeler alsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejisi, seçime anti-enflasyonist bir ekonomi politika ile gitmek değil. Çünkü bu, piyasaları daraltıcı, kemer sıkıcı, bazı firmaların kapanmasını, işten işçi çıkarılması zorunlu kılacak, kamu maliyesinde kemer sıkmayı, sosyal harcamaları, yatırımları daraltmayı gerektirecek acı önlemler içerir ve seçime giden hiçbir iktidar bunu kolay kolay göze alamaz. Erdoğan da almak istemiyor.

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/07/turkeys-runaway-inflation-soars-near-79

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/07/turkeys-runaway-inflation-soars-near-79

Written by Mustafa Sönmez