Yabancı yatırımcıya ‘hukuksuzluk’ havucu (Al Monitor, 18 Mart 2022)
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, Fransa’nın Cannes kentinde Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) düzenlediği uluslararası yatırımcı…
Aynı miktar ihracat ve ithalatın fiyat artışlarını takip ederek gözlenen dış ticaret hadlerinin Eylül 2022 verileri, son aylarda Türkiye’nin ihracatını fiyat düşürerek artırdığını, ithal ürünlerini ise önceki dönemlerden daha pahalıya aldığını ortaya koydu.
Öyle ki 2020 Ağustos ayında alınan ve satılan ürünlerin fiyatları başa baş iken 2022 Eylül’ünde birim ihracatın fiyatı, birim ithalatın fiyatının yüzde 71’ine kadar geriledi. Yani Türkiye daha ucuza ürün satarken başta enerji olmak üzere ithal ürünleri daha pahalıya ithal etti ve bunun sonucunda önemli bir kaynak transferi ya da “sermaye kanaması” dış ticaret üstünden gerçekleşti.
2021’in ilk dokuz ayında ihracat tutarı 161 milyar dolar iken, 2022’nin ilk dokuz ayında yüzde 17 artarak 188 milyar dolara çıktı. Ne var ki bu artış, miktar olarak daha fazla ürün gönderilerek, dolayısıyla birim ihracat ucuzlatılmış olarak gerçekleşebildi.