As Turkey’s inflation slows in November, all eyes now on pay hikes(Al Monitor, Dec.5 2022)
Turkey’s annual consumer inflation eased to 84.4% in November from a 24-year high of 85.5% the…
14 Mayıs’ta yapılan milletvekilliği seçimlerinin ardından 28 Mayıs ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimini de yüzde 52 oyla kazanan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni icraat döneminde ekonomide nasıl bir rota izleyeceği merak konusu.
Pandemi yılının ardından 2021 ve 2022’de seçim odaklı yüksek büyüme hedefli politikalar izleyen Erdoğan, ekonomiyi bir hayli yordu, dağıttı. Yüksek enflasyon yangını çıkardı. Döviz fiyatının olağanüstü boyutlara sıçramasına yol açtı ve bunu kontrole almak için bütçe üstünden milyarlarca liralık faiz sübvansiyonlarına gitti, bütçe açığının dehşetli boyutlara tırmanmasına yol açtı.
Aynı Erdoğan, döviz fiyatının daha çok artmaması için “dost ülkeler” dediği Körfez ülkeleri ile Rusya’dan döviz yardımları talep etti. Bütün bu serüven ile ekonomi olağanüstü kırılganlaştı, risk primi (CDS) seçim öncesinde 700 baz puana ulaşarak yükselen ülkeler arasında rekor boyutlara çıktı. Yine de oy kullanan 53 milyon dolayındaki seçmenin yarıdan fazlası bu ekonomik kaosun yol açtığı yoksullaşma ve işsizliği sineye çekerek Erdoğan’a ve partisine, müttefiklerine oy verdi. Şimdi Erdoğan için ekonomiyi onarma, restore etme zamanı. Erdoğan hızla bu restorasyona hazırlanıyor.
https://www.al-monitor.com/tr/originals/2023/05/after-reelection-can-erdogan-tackle-turkeys-economic-woes