“Milli Ekonomi”de Sömürünün Boyutları
Burjuvazi, ne zaman köşeye sıkışsa ya da ne zaman ayağına basılsa “milli ekonomi” lafını ağzından…
AKP rejimi, özelleştirmenin dibini kazıma kararlılığıyla kamuya (TEDAŞ) ait 18 bölgedeki elektrik dağıtım (satış) şirketini, ayrıca doğalgaz dağıtım şirketlerini, elektrik santrallerini özelleştirdi, özelleştirmeye devam edecek. Sadece kim en yüksek bedeli verirse değil, kim AKP’ye yakın duruyorsa, ona satılıyor kamu kuruluşları. Ama hayatında enerjiyle ilgisi olmamış kuruluşların en ufak sarsıntıda nasıl yaprak gibi döküleceklerinin ve kamunun sırtına yük olacaklarının ilk işaretleri de gelmeye başladı.
İLK FİRE OSMANGAZİ
Özelleştirilen Eskişehir ve havalisinin dağıtım şirketi Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş’ye, karşılaştığı mali sorunlarını çözemeyince el konuldu. Enerji ile ilgili kurul EPDK, yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve TEDAŞ’a olan 180 milyon liralık borcunu ödememesi üzerine şirketin yönetimine el koydu. Daha bismillah!..2010’da özelleştirilen kurum, 2 yılda havlu attı. Kimdi alanlar? 2004’te Etibank’tan Eti Gümüş’ü alan Yıldızlar SSS. Çorum’da seramik işine girmiş, AKP ile pek ahenkliydiler. Eti Gümüş’ü hangi madencilik deneyimiyle aldıklarını kimse anlayamadı.Tıpkı Osmangazi elektrik dağıtımını da hangi enerji deneyimi ile aldıklarının anlaşılamaması gibi. Akbank ile Halkbank’tan alınan kredilerle Özelleştirme İdaresi’nden 2010’da alınmıştı şirket ve yöneticisi Harun Güdeberg, gruplarının faaliyet sahalarının seramik kaplama malzemeleri, madencilik ve buna dayalı zenginleştirilmiş ara ve nihai metal ürünlerinden oluştuğunu anlatarak 7 bin kişiyi istihdam ettiklerini belirtmişti o tarihte.
YA DEVAM EDERSE?
Enerji işi, bilmeyenin gireceği iş değil, diyenleri dinleyen olmamıştı ve ilk fire Anadolu’nun ortasından geldi. Ya devamı gelirse? Gelmez diye bir şey yok. Bakın neden? Kim en yüksek parayı öderse, (tabii, AKP’ye yandaşlık da lazım) ihale o gruba verildi. Sektör dışında bu işlerle ilgisi olmayan pek çok şirket ihale aldı. İşletme için gerekli organizasyonları yapamadıkları gibi evdeki hesap ile çarşıyı tutturamadılar. En önemlisi ihalelerde teklifler dolar cinsinden alındı, tüketiciden elektrik parası ise TL ile alınıyor ve ortada ciddi bir kur riski var. Dolar 1.95 TL’ye vurdukça en çok bu kur riskini yaşayanların yürekleri hopluyor. Elektrik, enerji işine girenler ilk elde çarpılabilirler!..
Enerji işine girenlerin içinde “yandaşlar” hemen sivriliyorlar. RTE’nin talimatıyla TMSF’den Çukurova’nın Akşam, Skytürk, Alem FM medyalarını satın alan Kolin-Limak-Cengiz konsorsiyumu, 10 milyona yakın tüketiciye elektrik satacak işlere girip 4 büyük bölgeyi kapatmış bulunuyor. Bunlardan en büyüğü Bedaş, yani İstanbul Avrupa Yakası Boğaziçi Dağıtım Şirketi ihalesi Mayıs ayında yaklaşık 2 milyar dolara alındı. Aynı ay Akdeniz elektrik işi de 550 milyon dolara alındı. Bursa ve havalisinin Uludağ Elektrik işine de 2010’da yaklaşık 1 milyar dolar vermişti aynı grup. RTE’nin üç gözdesinin Çamlı Enerji şirketine de 2010’da 260 milyon dolar karşılığı Sıvas-Tokat –Yozgat bölgesinin elektrik satış işleri verilmişti. Böylece yeni medyacı grup elektrik dağıtım işinde 4 bölgeyi yaklaşık 4 milyar dolara ele geçirmiş görünüyor. Allah utandırmaz inşallah!…
Kaynak: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, TEDAŞ veri tabanı
Elektrik dağıtım pastasından okkalı paylar alan bir şirket de Koç’un eski rakibi Sabancı’nın Enerjisa’sı. Koç, RTE’den vergi dayağı yerken hiç sesi çıkmayan grubun Enerjisa’sı İstanbul Anadolu Yakası, Çukurova ve Ankara bölgelerinin dağtım işini aldı… Enerjisa’nın 3 bölge için ödediği bedel 4,3 milyar dolar.
Böylece 13 milyar doları bulan 18 elektrik dağıtım şirketinin toplam satış tutarının yaklaşık üçte birini Limak-Kolin-Cengiz üçlüsünün, üçte birini Sabancı Grubu’nun aldığını görmekteyiz. Kalan diğer üçte bir arasında Çalık gibi, Kiler gibi öteki yandaşları görmek mümkün.
Enerji işi yandaşlar için tatlı iş. Elektrik dağıtımına yetişemeyenlere de doğalgaz dağıtım işi verildi. Mesela kime? RTE’nin İmam Hatip’ten arkadaşı Aziz Torun’un firmasına. Torunlar Gıda’ya Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş 1 milyar 162 milyon dolara verildi. Ona da hayırlı, uğurlu olsun. Allah, cümlesini döviz şoklarından korusun!…