Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında iki ülkenin dış ticaret hacmini artırma, ekonomik bağları güçlendirme yönündeki çabalar, Ukrayna işgali nedeniyle çeşitli yaptırımlar uygulayan ABD ve Avrupa Birliği tarafından asık bir suratla izleniyor ve yakınlaşmanın yaptırımları sulandıracağından endişe ediliyor. Ankara’ya memnuniyetsizlikler çeşitli yollarla iletilirken, firmalara ve bankalara da Rusya yaptırımlarını delecek girişimlerden uzak durmaları telkin ediliyor. Bu çabaların sonucu olarak Rus kredi kartı Mir’ın kullanımını Türkiye’nin en büyük özel bankası İş Bankası ile bir diğer önemli özel banka Denizbank askıya aldı. Mir’i ödeme sisteminde tutan üç kamu bankasının ise ne yapacakları konusunda Saray’dan talimat bekledikleri bildiriliyor.

Kredi kartı üstünden ödeme sistemine getirilen kısıtlamayı, Türkiye-Rusya dış ticaretinin gözetim altına alınması izliyor. Dolambaçlı yollardan Türkiye’nin Rusya’nın dış ticaretine aracılık yapma iddiaları takip edilirken, özel firmalara özel uyarılar da gönderiliyor. Erdoğan yönetimi, yaşadığı döviz açığı sorununu Putin’e de tutunarak aşmayı umarken Mir dâhil gelen ve gelebilecek çelmelerle sarsılıyor. Nitekim Mir haberi İstanbul Borsası’nda yaşanan türbülansı derinleştirirken, büyüyen borsa yangını ancak kamu bankalarının kaynak enjekte etmesi ile yatıştırılmaya çalışılıyor ve yeni bir sorun cephesi açılıyor.

Bu sütunda, bir önceki yazımda da belirttiğim gibi, Erdoğan büyüyen cari açık ve ağır kısa vadeli dış borç yükümlülüğü ile derinleşen döviz açığı karşısında döviz kurunun patlamasından endişeli. Bunu yatıştırmak için Putin’den de destek umuyor. Putin de giderek yalnızlaştığı savaş konjonktüründe Erdoğan yönetimini kullanarak soluk pencereleri açmaktan geri durmuyor.

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/09/halt-mir-use-deals-blow-rising-putin-erdogan-cooperation

 

Written by Mustafa Sönmez